Random

Random
Apa apa saja

About Me

My photo
klang, selangor, Malaysia
bukan siapa siapa. cuma hamba YANG MAHA ESA..

Friday, 8 January 2016

Fitrah;Baik (Part 1)

Rumah sewa yang dikongsi seramai 5 orang itu riuh. Senyapnya sesekali cuma, bila tak cukup ahli rumah. 

Eyji ralit membaca Learning From Quran yang ditulis oleh Harun Yahya. Bising di sekeliling sikit pun tak menganggu konsentrasi. Dah lali. Qib tak habis petik gitar, macam-macam bunyi keluar. Man menyanyi ikut lagu yang dipetik oleh Qib. Selesai lagu Tanya Sama itu Hud Hud, bantai pulak lagu Mustika. Lupi dan Ijat ralit main video game tak sudah, menjerit sambil main game, tepuk tampar tu biasa. 

Dalam riuh rendah rumah, Eyji dah memasuki muka surat yang seterusnya, 355.

                                             The Way Women Must Dress.
O Prophet, Tell your wives and daughters and the women of the believers to draw their outer garments closely round themselves. This makes it more likely that they will be recognised and not be harmed. Allah is Ever Forgiving, Most Merciful. (33;59).

Eyji ulang baca sekali lagi. Iman. Ingatannya terus terpalit pada satu-satunya adik yang dia ada. Muka surat yang tak habis lagi dibaca dilipat sebagai penanda. Note3 nya dikeluarkan daripada beg yang berada di sebelahnya daripada tadi. 

Sayang. Buat apa? 

Ek ena abang aku. Pehal? Rindu adik ah tu. 

Tak lah. Weh, dah start pakai tudung ke?   

Sedikit lambat Iman membalas. Abang aku ni, kalau tak direct bukan dia la orangnya. Beberapa ketika Iman teragak-agak, Iman balas semula.

Belum la. Adik tak tahu nak start macam mana. Nanti orang cakap apa? Kena sindir tu cerita lain pulak. Haa mummy lagi nak kena settle nanti.

O Prophet, Tell your wives and daughters and the women of the believers to draw their outer garments closely round themselves. This makes it more likely that they will be recognised and not be harmed. Allah is Ever Forgiving, Most Merciful. (33;59).

Iman senyap. Terus jadi kelu, menangis. Perlahan air matanya mengalir. Eyji tahu hati adiknya terusik. Eyji hantar lagi.

Janganlah menangis. Abang baca buku Learning From Quran, jumpa ayat ni. Terus teringat kat adik. 

Bila balik rumah? Bawak buku tu sekali. 

Hujung minggu ni abang balik. 

Perbualan tamat. Eyji tersenyum. Tapi, senyumannya mati dek terkejut dibaling bantal oleh Ijat.
                                                         --bersambung--



 

No comments: