Random

Random
Apa apa saja

About Me

My photo
klang, selangor, Malaysia
bukan siapa siapa. cuma hamba YANG MAHA ESA..

Friday, 25 December 2015

Hilang

Berhabuk dah blog ni. Fuh fuh. Tiup sikit. 

Hilang. 

Kehilangan satu rasa yang sangat perit. Tak kisah lah kau hilang apa. Tapi paling sakit hilang orang tersayang. Orang yang dekat dalam hati. Tiba tiba, ting! Bangun pagi esoknya, dia dah pergi. Kalau kes aku hilang ucu, aku tak sempat nak tidur malam tu pun, kezen dah call bagitahu ucu dah balik tempat asal. Allah. 

Cakap memang senang kawan. Yang dah mati, biarkan dia abadi. Di sana. Tu hakikat yang semua orang tahu. Tapi, untuk orang yang sedang merasa, dia juga perlukan ruang untuk bina balik kekuatan dalam detik detik tempuh keadaan hilang itu. 

Kalau rasa dengan bercakap, buat orang lagi down dan menjauh, baik diam saiyang. Cukup doa doakan moga dia lekas kuat. 

Lain orang, lain saiz ruang yang dia perlukan. 
Lain orang, lain detik masa yang dia perlukan. 
Tak boleh nak pukul rata semua orang kuat macam kita, ye dak. Kita? Kekekeke

Kadang, orang yang senyum gelak memanjang, sakan usik orang sana sini, dia lah yang tengah henyak henyak kasi sorok segala macam jenis gusar dan sakit. 

Pada yang sedang merasa kehilangan itu, moga moga Allah gantikan dengan yang lebih baik. Kalau hilang itu atas asbab dia kembali kepada Tuhan kita, moga moga jumpa nanti dalam bahagia yang abadi di syurga. 


Monday, 16 November 2015

#RandomThought

Assalamualaikum, hye!

Alhamdulillah, 14 nov lalu genap dah aku berumur 23 tahun. Makin tambah umur, makin dekat mati wooo. Jangan ditanya tanya bila nak kahwin eyew. haha

Rindu ibu ayah membuak-buak. Ulang-ulang dengar voice note ayah, "selamat hari jadi aaloooonggg". sampai nangis! boleh bayangkan ayah cakap sambil senyum senyum. adoi cair hati seorang kak long. haha 

Baca mesej ibu berulang-ulang. Tiba-tiba mydin pasang lagu arjuna beta. Alahai mulalah meleleh. Tiap kali, rindu yang sangat sampai buat aku menangis, aku akan cover dengan baca surah luqman. Sebab banyak pesan luqman buat anaknya, itulah juga pesan ayah aku kat aku dan adik-adik selalu. 

Kejutan yang tak terjangka daripada sahabat-sahabat, Allah kirim dorang, Alhamdulillah.

Bila makin menginjak dewasa, ada yang kata aku sekarang dah lain, bukan macam dulu. 

Well, keadaan merubah kita. Masa yang membawa kita kepada keadaan tersebut mengajar kita sesuatu dan lalu hasilnya berubahlah seseorang itu. 

Rugilah kalau kita tak belajar daripada sesuatu peristiwa atau pengalaman. Takkan nak jatuh kat lubang yang sama untuk kali ke-2 dan ke-3 dan ke-4 dan seterusnya, kan?

Cik kak, moga-moga jadi yang terbaik, yang awesome untuk ibu ayah di dunia dan akhirat. Dalam kepala cik kak seorang ni, tak sabar nak habiskan degree sebab :

1) Kerja (ibu ayah dan adik2)
2) Nak join NGO dalam kebajikan
3) Tulis buku
 

Tuesday, 27 October 2015

"Muhammad."

Assalamualaikum and hye :)

I dont know how to start. Kriik kriik. heh

Ok here we go. Allahhumma solli a'ala sayyidina muhammad.

Bila dengar "Muhammad", bibir terus jadi senyum. Walau tengah ralit menaip sekalipun. 

Bila baca kisah Rasulullah saw, tentang cinta baginda saw kepada ummat, tentang segala jerih payah baginda saw, tentang rindu yang bertamu dalam jiwa baginda saw buat kita, tentang betapa pemaafnya baginda saw, tentang betapa mulianya hati baginda saw, tentang betapa baginda saw tidak membalas satu pun kejahatan yang dilakukan terhadapnya, hati jadi runtun. Nak gambarkan bagaimana pun payah. 

Kalau dulu, gusarnya hati baginda saw untuk ummat. Kitalah.
Tapi kini, ummatnya, kita lah. Gusar untuk dunia yang tak habis lelah

Kalau dulu, tangis baginda saw kerana ummat, kitalah.
Tapi kini, tangis ummatnya, kitalah. Kerana cinta yang bertepuk sebelah tangan.

Kalau dulu, tidakkan tenang hatinya selagi tidak dijamin keselamatan ummat, kitalah.
Tapi kini, tidak tenang hati ummat, kitalah. Bila lapar akan hiasan dunia.

Kalau dulu, dirasakan kehadiran ummat sedang belum wujudnya ummat itu, kitalah.
Tapi kini, ummat, kitalah. Abaikan segala rasa perih darah yang direlakan oleh baginda saw.
Sedang segalanya untuk ummat, kitalah. Kita.

Sungguh, aku tak tahu mahu digambarkan bagaimana perasaan bila menyebut perihal Nabi Muhammad saw. 

Rindu yang sangat susah untuk dikisahkan.
Betapa aku sangat menginginkan suatu masa, Rasulullah saw memandang aku, dan memanggil aku, "wahai nurul nadia.." sambil baginda saw senyum pada aku.
Aku sangat menginginkannya. 

Andai kata, ada jiwa yang sedang jatuh tika ini
Andai kata, ada hati yang sedang berdarah detik ini
Jika jiwa yang jatuh itu adalah kerana putusnya cinta dengan si dia
Jika hati berdarah kerana cinta yang tak tersambutkan oleh si dia
Bangunkan semula jiwamu
Basuhkan luka di hatimu
Dengan kalimah indah Allahhumma solli a'ala sayyidina muhammad

Cinta kita kepada baginda saw, pastikan berbunyi
Kerana ia kan disambut indah
Perasaan bahagia itu selamanya dilamun cinta
Dibuai indah perasaan rindu yang berbalas
Jauh di sini, menunggu masa untuk dekat di sana

...

Untuk memulakan pun aku tak tahu. Untuk mengakhiri tulisan ini pun aku bingung.

Apa lagi harus aku tuliskan? 

Selawatlah kita berbanyak banyaknya ke atas baginda saw. 
Allahhumma solli a'ala sayyidina muhammad
Moga-moga rasulullah saw senyum melihat menyambut cinta kita untuk baginda saw.

Moga-moga tulisan cacar merba ini menjadi asbab berputiknya cinta aku dan kita semua khas buat Nabi Muhammad saw. 

Cintai baginda saw, bermakna kita mencintai Allah swt. Wallahhua'lam

Allahhumma solli a'ala sayyidina muhammad

Friday, 25 September 2015

Hutang Rindu; Sahabat

"Nurul, student cab dah sampai. Balik dulu ya."

Nurul cuma senyum, angguk. Nurul dan ija bersalaman dan peluk antara satu sama lain. 

"Jaga diri ya. Jangan nangis! Hahahahaha" Ija gelak kuat melihat Nurul menahan tangis. Nurul memang sejenis manusia yang penuh emosi. "Kak nurul memang penuh emosi." Teringat kata adik najwanya. 

Setelah berbulan tak bertemu, Nurul dan Ija diizinkan Allah untuk bertamu melunaskan rindu walau cuma dalam tempoh 5 hari. Tak sampai seminggu pun. Tipulah nurul tak terasa kehilangan sedikit sebab, nurul memasuki tahun akhir di kampus tanpa adik adiknya yang berkepit nakal dengannya. Ija dan Kak Jan. Ija dan Kak jan bergraduasi dulu kerana tempoh pengajian mereka berdua 3 tahun, Nurul pula berada dalam 4 tahun tempoh pengajian. 

Dalam tempoh 5 hari, Ija dan Nurul seolah olah kembali ke masa yang lepas, melakukan aktiviti biasa mereka, termasuklah mengajuk gaya kak jan kerana rindu kak jan yang teramat. Kak jan pula tak dapat bersama dengan mereka pada kali ini. Saban hari, mesej akan diberi kepada kak jan melaporkan aktiviti seharian. Termasuklah aktiviti tiru gaya kak jan.

Sahabat yang sudi menerima buruk kita sebagaimana dia meraikan lebihnya kita, dalam masa yang sama, dialah sahabat yang remind us about Allah, Rasulullah saw, perjuangan sahabat-sahabat Rasulullah saw, Nabi dan rasul terdahulu, pasal family, borak pasal isu semasa, isu ummat, layan lawak tak bijak kita, tolong cover kalau kita terkantoi buat lawak tak sengaja, sewajibnya kita hargai sahabat seperti ini. Mana nak cariii wehhh?? Alhamdulillah, Allah sudi pinjamkan mereka kepada aku. 

Laju Nurul memanifestasikan rasa rindu dalam diari kecilnya. 

Bak kata budak mato, Ukhwah ini ikatan tanpa tali, tapi berpaksi. Paksinya apa? Akidah yang teguh dan jalinan kasih sayang yang berhubung kerana Allah. 

  • Sama-sama happy, sama-sama saling membangkitkan bila one of us jatuh gedebuk;
  • Sama-sama saling ingat mengingatkan bila one of us mula rasa jauh dari Allah;
  • Sama-sama saling kuatkan pegangan bila one of us punya pegangan pada tali Allah mula terasa longgar; 
  • Sama-sama gila-gila dan layan lawak hambar dan gila masing-masing;
  • Sama-sama saling meraikan karakter unik masing-masing;
  • Sama-sama saling mendoakan dalam diam mahupun dalam perbualan. 
Maksud mendoakan dalam perbualan ni, contohnya Nurul, Ija, Kak Jan, dan Wa berbual-bual, Kemudian selaku mak dalam kumpulan, wa lebih matang berbanding budak 3 orang tu. Wa pun menuturkan doa secara tidak langsung seperti, "moga kita semua mati dalam husnul khatimah.." Mereka berempat pun sama-sama mengaminkan.. 

Jomlah kita semua bersahabat kerana Allah. Berkasih sayang kerana Allah. 

"Lapang dada dengan semua orang. Sebab Allah takkan cipta kelemahan sahabat kita melainkan untuk kita tampalkan dengan kebaikan." -budak mato- 

Sunday, 23 August 2015

Manifestasi Rindu

"Nurul.. Malam ni tidur sini ye." 

Nurul menyengih, dalam fikir fikir lagi. Nak tidur ke tak nak? Ikutkan hati dia memang lajunya kalau nak tidur rumah wan. Lepak dengan ucu, makan masakan wan, fuhh.. Main main usha wardrobe ucu. Kehkeh. 

"Okay ucu! Nurul tidur sini. Hehe. Ucu cakapkan dengan ibu eh."

Pn. Roziyah angguk sambil kenyit mata sebelah. Selalu pakat macam ni dua beranak sedara ni. 

"Kak lang.. nurul tidur sini boleh?"

Pn.Salmi diam memikir. "Boleh lah kak lang.. Bukan selalu.."

"Ye lah ye lah.. Dengan baju apa tak bawak."

Nurul dah menyengih memandang Pn.Roziyah. "Alaaa. Baju ogy adalah. Berus gigi stok semua ada"

Seronok je Nurul melambai ibu ayah dan adik adiknya dalam kereta. Tinggal ready nak tutup gate rumah wan je ni. Masuk je rumah, nurul ambil port sebelah ucu, tengok drama bersiri apa entah yang ditayangkan. Layankan je. 

"Esok nurul nak sarapan apa?"

"Ucu ni, malam dah tanya sarapan. Haha. Apa pun boleh. Tak kisah."

"Nasi lemak burung puyuh sedap. Esok suruh atuk beli."

Hahahaha. Ingatkan ucu nak belikan. Ya lah, ucu pagi pagi dah sibuk bersiap nak pergi kerja. 

Kedua-duanya membatu diam semula. Leka menonton tv. Adi putra pelakonnya weh, memang ralit lah. 

"Nurul.. Nurul.."

Nurul memandang Pn.Roziyah. Kening sebelah diangkat. Tanda Ya, ada apa?

"Nurul ajar ucu ngaji lagi boleh?"

Nurul terus senyum. "Boleh. Bila?"

"Sekarang?" Pn.Roziyah senyum tak lekang. 

Nurul angguk senyum. 

"Jap, ucu ambil wudhuk ya."

Pn.Roziyah pilih untuk baca surah yassin. Nurul diminta untuk dengar bacaannya, dan betulkan. 

Alhamdulillah selesai seround surah yassin bacaan ucu. Lancar je bacaan ucu. Bukan tak reti baca langsung. Cuma ada sikit sebutan huruf yang nurul betulkan. Memang setiap kali nurul tidur rumah wan, memang inilah rutin di malamnya seusai isyak. 

Samsung Note 3 nurul berdering. Terkejut dia terus meraba katil di tepinya mencari telefon. 

"Nurul, buat apa?" Pn.Salmi mesra bertanya. 

"Tak ada apa. Teringat ucu.."

Terus matanya jatuh pada Yassin yang dipegang tak lepas seusai bacaannya lepas maghrib tadi. 

Roziyah bt Othman. Pemilik nama yang selalu dirindu rindukan. Pemilik nama yang kadang buat nurul menangis tiba-tiba. Tiap kali ke rumah wan, tempat ucu di dapur, tempat ucu di ruang makan, tempat ucu di ruang tv selalu nurul terbayang seperti ucu duduk di situ.

Al fatihah. Mana pun ucu, moga sentiasa dalam pelukan rahmat Allah.

Saturday, 15 August 2015

"Ikhlas dan ambil Hikmah."

"Ikhlas. Ambil hikmah."

Ni dua pesanan yang disampaikan oleh seorang hamba Allah pada aku. Barangkali pesanan untuk dirinya juga. Ah, dah kenapa ayat aku macam skema je.😂

"Ikhlas. Ambil hikmah." Dua pesan ringkas tapi cukup cukup buat aku terjelepok jatuh, buat aku terkedu pegang handphone pon tak rasa pegang apa apa, termenung dan berhuhuhu. 

Pesan yang aku ambil, pesan yang sampai kepada aku, pada waktu yang tepat. Walau asalnya pesan ini atas kerana topik serius gila yang kami bincangkan, tak ada kaitan dengan life aku pun. Tapi, dua pesan ni meresap zuuppp masuk dalam hati aku suruh aku muhasabah diri. 

Ikhlas. 
Ikhlas lakukan ibadah kerana Allah. Tak harapkan mak ayah nampak, tak harapkan mak ayah puji, tak harapkan supaya bila kak naqibah soal kita boleh jawab. Bukan sebab semua tu. Sebab Allah semata. Allah di hati. Allah di tempat yang paling tinggi dalam hati kita, seperti yang sepatutnya begitu. Lalu bertanyalah aku pada hati sendiri, wahai hati, dimanakah Allah dalam dirimu? Sentap weh! Sumpah aku terkedu. 

Ambil hikmah.
Apa pun yang jadi pada diri kita, ambil hikmahnya. 
Apa pun yang jadi pada sekeliling kita, ambil hikmahnya.
Apa pun yang jadi yang kita dengar kisah kisahnya, seperti kisah para nabi dan sahabat, ambil hikmahnya.
Dalam diri tengah struggle untuk telan benda pahit yang jadi pada diri sendiri, Allah hantar teguran ni melalui seorang hamba Dia. Allahhurabbi. Dalam aku diperlihatkan secara live kes kes jadi depan mata aku, Allah hantarkan pesan ambil hikmah. Allah ingatkan aku semula lagi dan semula dan sekali lagi dan lagi. Nampak tak betapa aku banyak kali lupa, lalai apa yang dah Allah tegur before this. Astaghfirullah.. 

Ikhlas. Ambil hikmah. 
Ingat ya.
Ikhlas. Ambil hikmah. 

Tak cukup sekadar kita tahu. Tak cukup sekadar kita sedia maklum. Tapi ikhlas tu terbang melayang. Nak ambil hikmah pon ego menepis kata tak sudi. Moga Allah jauhkan kita daripada sikap sikap yang mazmumah. Ameen. 

Thursday, 9 July 2015

Life is full of changes and suprises

Life is full of changes, suprises. 
😊

 Diri sendiri tak pernah sangka akan terjebak dalam lembah usrah dan sebagainya. Tapi, pernah la mintak nak merasa suasana semua tu masa masih dalam samar-samar dulu.
And,Alhamdulillah.. Allah rezekikan apa yang aku doakan dulu. Alhamdulillah. Dia punya sebak tu, tak reti nak susun ayat cerita macam mana. 

Pn saidah hampir tak kenal aku masa jumpa aku dalam tahun lepas. "Dah ada peningkatan" katanya. 

Alhamdulillah atas masa lalu yang aku simpan untuk jadikan peringatan. Alhamdulillah untuk rezeki Allah yang aku merasa kini. Tapi, kita tetap tak dapat nak pastikan pengkahiran kita tu macam mana. Sumpah, bila fikir pengakhiran aku di dunia ni, jadi risau, takut. Sampai nak tidor pon rasa seram risau. 

Doalah moga ditetapkan hidayah dalam hati kita. Moga tak berpaling. 

Aku belajar untuk :-
* Jangan judge orang buta buta. Senang cerita, jangan nak nilai orang itu ini. Kita di akhir nanti entah rupa mana pun kita tak tahu. 

* Hati kita,Allah yang pegang. Mintak hari hari, diberi hidayah, ditetapkan hidayah,kuat untuk istiqamah. Istiqamah tu payah weh, tapi insyaAllah slow slow tempuh. Sebab tu kena mintak kat Allah. 

* Tanggungjawab syahadah yang kita pikul. Bukan untuk diri sendiri je. Tanggungjawab untuk bawak orang,tolong orang lain ke arah kebaikan. Hasil belakang kira,usaha kita yang Allah soal kat akhirat nanti. 

* Betapa doa adalah senjata paling ohsem! Ohsem beb! Yes, aku pernah mintak untuk suasana tarbiah masa aku sendiri tak pernah dengar pon kata tarbiah tu. Perlahan lahan, Allah tunjukkan, nurul..ni lah yang kau mintak dulu,moga istiqamah sampai ke akhirnya. Doa ibu ayah, dia punya power,tak payah persoal. Allah bagi kelebihan kat ibu ayah ni,lagi lagi ibu. Doa mereka makbul! And of course la ibu ayah doakan yang baik baik untuk anak-anak. 

* Berhijrah,bukan senang macam main kelip kelip mata. No! Diri sendiri kena hadap sinis sinis jiran jiran, sindir sindir mak sedara, kena depan depan pulak tuh. Mak aku pun kene sekali tempias sinis,sindir. Sedih sakit hati. Tapi, masa tu kekuatan yg kita tekadkan untuk berubah kerana Allah tu teruji. "Allah ada." Ni kata keramat yang buat aku lantak la korang nak ejek pandang jeling sampai juling ke. Tapi, Alhamdulillah arwah ucu, and ada mak sedara lain, jiran yang support.. especially arwah ucu, mak teh, ustazah zakiah! Ibu ayah aku, alhamdulillah sentiasa ada belakang gagahkan aku. So, aku kena tolong mana mana sahabat yang nak menempuh penghijrahan. And, jangan nak poyo menjauhkan diri daripada member member lain. Ingat! Kita sama je. Allah nilai kita based on our iman and taqwa. 

Lepas semua ni, baru sikit je pun haha. Ok la, lepas sedikit sebanyak yang aku tenpuh dalam tempoh ni, aku sedar yang.. macam tajuk atas tu, life is full with changes and suprises. Hey, jangan lupa Allah ada kata dalam quran, Allah tak akan ubah nasib kita kalau kita tak buat apa. Lebih kurang cenggini maksud dia. 

Aku, masih lagi merangkak nak hafal ayat and surah dalam Al Quran. 

Aku,masih lagi merangkak nak hafal hadis 40. 

Aku,masih lagi merangkak untuk survive beristiqamah. 

Pada yang baru menapak dalam fasa hijrah, pada yang baru nak start, pada yang baru terfikir untuk start, pada yang baru terdetik lepas baca blog aku nih, eh? Lets move on! Allah tengah tunggu kita. Islam tak rugi apa pun bila kita jauh,lalai. Tapi, kita yang rugi bila kita tinggalkan islam. 

Tekadkan niat ini semua Lillahhitaala. 
Mulakan step by step. 
Berguru. 
Tak tahu, jangan segan sipu malu untuk tanya. 

Akhir sekali, moga aku,kau,dia,mereka,kita semua punya pengkahiran yang baik dan dalan redha Allah masa kita menghadap Allah nanti. 

Mati, tak kira masa. Bila bila je dan ianya rahsia Allah. Kerja kita, usaha habis baik dan siap sedia. Okay,ni betul betul akhir. Assalamualaikum 😉😍

Thursday, 14 May 2015

Hikmah untuk 4 jiwa

Nurul senyum sendiri..

"weh, ngape kau? senyum sorang-sorang macam apa je." ida menyiku lengan nurul. Athirah yang di depan melihat di cermin sisi. Syafikah tiada respon, fokus memandu.

"Korang.. Ingat tak awal sidang kita?" Senyum nurul makin meleret. 

"Awal sidang?" Athirah dan Syafikah terpinga di depan. 

"Awal taklifan kita?" Ida dah mula senyum ada makna. Meletus gelak kedua-duanya di belakang. 

"Apa benda korang nih?" Syafikah mula bengang. 

"Weh, aku sekeh kang.Takkan tak ingat.. Korang ingat balik cepat!" Nurul cubit bahu syafikah dan athirah yang masih terpinga di depan. Tiba-tiba athirah gelak mengekek. "Lawak la weh!"

Syafikah masih berkerut. "Kau ni Pikah, fokus sangat drive nya pun."

"Konflik!" Keempat empat bersuara, gelak kuat meletus dalam kereta. 

"Dey!! benda tu pergi ingat buat apa?" Syafikah gelak, menggeleng kepalanya. 

"Pada awal sidang, pada awal taklifan kita, Allah uji kita bereempat dengan ukhwah. Alhamdulillah, konflik kita berempat settle. Masa konflik kita berhujung, aku terfikir.. Allah uji ukhwah kita berempat mesti ada sebab. Masa tu, aku terfikir ni mesti ada something yang Allah dah sediakan untuk kita berempat. Masa tu, aku fikir macam tu. Alahaiiii, air mata ni gedik pulak nak beranak sungai ni haaaa.." Nurul berpaling ke luar tingkap. Menyembunyikan sebak. Suasana diam sepi sejenak. Masing masing melayan muhasabah.

"Dan.. yes, mungkin inilah hikmah ujian ukhwah yang Allah beri pada kita masa awal sidang tu. Allah sediakan kita berempat sesuatu yang memerlukan tautan hati kita bersama pada akhir sidang kita pegang taklifan. Tengoklah, akhiranya kita berempat yang saling ada, yang saling menguatkan, yang saling benar memahami keadaan kita. Aku pulakkkk... ida, nak tisu!" 

Sambil hulurkan tisu untuk athirah, ida menghapuskan sepi bicaranya dari tadi..

"Awal sidang kita diuji, akhir sidang kita diuji. Allahhuraabi. Hebat rancangan Allah. Allah kuatkan ukhwah kita sebab kita berempat disediakan benda berat untuk dihadapi bersama. Allahhurabbi.. Aku tak dapat bayang kalau benda ni aku hadap berdua je dengan nurul. Sakit weh! Sakit!" Ida jarang menangis, tapi bila dia menangis, hatinya benar benar disentuh sebak. 

"Aku tengah drive ni, korang buat sebak pulak. Apa yang jadi, insyaAllah ada hikmahnya. Sentiasa.. Alhamdulillah. Saat orang lain mungkin tak percaya kita, saat orang lain tak tahu pun keadaan kita, saat orang lain acah acah faham kita, kita empat orang ni yang benar benar saling ada untuk antara satu sama lain saat diuji macam ni." Syafikah senyum manis. 

"Alhamdulillah.." Empat suara, serentak. Mereka kian punya rasa lapang. Hati dilukai dengan torehan yang amat dalam. Entah berhari puas menangis. Mereka putuskan untuk lantakkan, tapi luka terlalu dalam belum pulih. Parut yang tinggal tak mungkin hilang.

Apa yang jadi, punya hikmah..
Hikmah tersembunyi.. 

Kadang, bila jumpa hikmah tersebut barulah hati terasa kian lapang meski luka dalam dan parut kekal di hati. 

Friday, 9 January 2015

Im Back! --> The power of DOA

Lama tak menyibok kat sini.

Dari sehari ke sehari jadi seminggu ke minggu bertangguh nak menyibok kat sini.

Pernah tak, korang rasa susah sangat study sesuatu subjek. Korang pun terfikir, acane la nak jawab exam kalau satu mende pun tak paham. Padahal, korang dah work hard habis dah. Pernah rasa tak? Aku? Tiap semester rasa. Haha

Tapi, entah cemana..

Time study last minute untuk exam subjek keras keesokannya, eh.. macam ni je ke? *tiba-tiba rasa bijak* hahaha
But still, rasa cuak tahap gaban mikir exam.

Masa jawab exam pulak, korang rasa.. Alhamdulillah, memang la subjek tu susah. Dan tak sure pun apa yang dicurahkan kat kertas jawapan tu betul ke tidak, tapi korang rasa macam smooth je jawab. Siap mintak paper lebih. hehe


Balik je exam, mak call.

"Acane exam?"

"Ermm Alhamdulillah.. tapi tak tahu lah.."

"Smooth tak jawab?"

"Alhamdulillah, rasa dilapangkan jugak."

"Tengah malam tadi, ibu terjaga. Nampak ayah solat malam. Ibu tengok.. pejam pejam mata ayah tanda sungguh dia mintak kat ALLAH. Ibu terdengar, sayu sayu ayah mintak kat ALLAH. Mintak ALLAH tolong dan permudahkan anak dia. Mintak anak dia berjaya dunia akhirat."

Terdiam tak agak-agak?
Terkelu tak?
Terkaku tak?
Tersedar apa-apa tak?

Berkat DOA IBU AYAH kita.

Kerana senjata DOA mereka, kita ada di tahap yang sekarang.
Kerana senjata DOA mereka, kita rasa smooth akhirnya walau genting jugak nak hadapi sesuatu perkara yang rasanya susahhhhh sangatttt.

Betapa ohsemnya doa ibu ayah.
Dan jika kita tak putus mendoakan ibu ayah kita, tak putus rezeki kita, insyaALLAH.

Kat belakang kita, ada 2 susuk tubuh yang doanya untuk kita, makbul. insyaALLAH
Kat belakang kita, ada 2 susuk tubuh yang support kita untuk apa je benda baik yang kita usahakan.

Andai berbeza pendapat, usah dicanggah. Bimbang lukakan hati mereka, maka baik diamkan saja. Kalau rasa mampu untuk berhujah dengan baik tanpa melukakan mereka, go on. Kita kenal parents kita macam mana kan. Kalau mereka mudah terluka, jangan dibantah bantah. Bimbang nanti kita jadi membentak. Hati mereka berantakan.

Sebelum merapu lebih jauh.. main pointnya ialah :-

DOA mereka untuk kita--> boleh jadi sebab kita rasa smooth
DOA kita untuk mereka--> boleh jadi asbab kita murah rezeki
Luka yang kita tusuk dalam hati mereka--> boleh jadi asbab hati rasa gundah gulana.