Random

Random
Apa apa saja

About Me

My photo
klang, selangor, Malaysia
bukan siapa siapa. cuma hamba YANG MAHA ESA..

Wednesday, 13 January 2016

REJECTION? OH NO!

Perempuan itu
Yang ditolak tolak ke tepi
Dibiar menghitung sendiri
Rupanya ternyata sia-sia dalam sepi

Perempuan itu
Yang dulunya tersendu sendu tangisnya
Kini berdiri gagah menghadap dunia
Mengejar cita dan cinta yang maha esa

Perempuan itu
Tunduk senyap, sesekali menyeka air mata
Lalu tegak kembali, menapak lagi dan lagi. 
Cari dan gali redha Tuhan untuk dibawa ke mati nanti.

"Hey mak cik! Puisi baru?"

Eppi senyum, angguk. Sebab mood dia happy hari ni, tak dia kisah pun sergah gempita si Acha. 

"Baca sikit." Acha ambil buku koleksi puisi Eppi dari tangan sahabatnya itu. 

Suasana senyap.

"Nah.." Acha letak semula buku di atas meja.

Acha senyum. "Moga-moga perempuan itu terus kuat, kerana Allah." Acha bersuara lagi, digenggamnya tangan Eppi. 

Eppi angguk, senyum. "Well, kena reject dengan Tuhan lagi parah daripada kena reject dengan insan, kan.." Eppi angkat kening sebelah. 

Acha gelak. "Mestilah!!! Ada satu quote ni. Kalau manusia tolak kita, kita still ada Allah. Tapi kalau Allah dah tak pandang kita, semut lalu depan pun dia tak jeling kat kita weh!" 

"Dasyat! Semut pun tak nak pandang, huwaaa. Naudzubillahhi Min Dzalik.. Moga akhir kita semua indah."

Acha senyum, angguk."Amin.. Jom aiskrim?" 

"Nama aku Eppi, not Amin.." Eppi sengih. 

"Kau nak aku tolak kau terperosok bawah meja kat cafe ni?" Acha angkat kening sebelah, balas sengih nakal Eppi. 

Eppi lekas geleng kepala. "Tak nak! Nak ais krim.." 

Acha julingkan mata. Terus dia tarik tangan Eppi tinggalkan cafe. Menunggu loyar buruk si Eppi ni habis, sampai esok lah bertekak, sudahnya ais krim pun ke mana.

                                                                ***

Eppi scroll timeline twitternya, ternampak tweet agcoco. Ternampak, whatever~

"Rejection might be the worst feeling, but it's a redirection from Allah swt, seek acceptance. (emoji lambai tangan) "

                                                               ***

quote semut pun tak nak pandang tu aku reka. hahahaha. tapi nak diibaratkan macam tu la. Hilang isi dunia, ada Allah. Tapi kalau Allah dah tolak kita ke tepi daripada pandang Dia, apa lah yang tinggal untuk disudikan pada kita lagi. Maka, untuk diri sendiri, dan untuk semua sama-sama kita, moga kita sentiasa dalam pandangan Allah dengan penuh redhaNya. Mudah-mudahan. 

Sabar dalam penolakan manusia. Tak kiralah kerja, ke hati ke tawaran ke, esaiiimen ke apa apa yang berbentuk rejection, sabar lah. Allah ada. Dia nak bagi yang lagi best, Dia nak ajar sabar, Dia nak ajar jadi redha, Dia nak ingatkan hidup ni matlamatnya menuju Dia. Bukan manusia. Terus jalan.

yang tweet ag tu betul, bukan reka. hahaha

3 comments:

Cahaya Jelas said...

I guessed our telepathy are just too strong miahahahhah

ilmi said...

Muahahahahhahaha like acha and eppi.

ilmi said...
This comment has been removed by the author.